Phuranengo Drom – Vanhojen tie

4.10.2019, Stoa, Helsinki
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Phuranengo Drom – Vanhojen tie

4.10.2019 - 3.11.2019

Toimittaja Aija Kuparinen ja valokuvaaja Olga Poppius haastattelivat ja kuvasivat romanivanhuksia kahden vuoden ajan. Phuranengo drom -näyttelyssä tutustutaan heistä neljääntoista.

Romaniväestö on asunut Suomessa yli viisisataa vuotta. Tällä hetkellä heitä on maassamme 10 000. Romanit ovat eläneet valtaväestön rinnalla oman kulttuurinsa ominaispiirteet säilyttäen. Yksilölliset elämäntarinat kertovat usean perheen ja suvun kohtaloista. Ne tallentavat osan Suomen romanien historiaa viime vuosisadalta tähän päivään.

Elämänkohtaloissa toistuvat kertomukset paikkakunnalta toiselle muutosta, yhteisön pariin hakeutumisesta ja tiiviistä perhesiteistä. Tarinoita värittävät menetykset ja puute, mutta myös sinnikkyys ja kyky kunnioittaa perinteitä, rakastaa ja pitää omien puolta.

Näyttely koostuu Olga Poppiuksen toteuttamista muotokuvista sekä Aija Kuparisen kirjoittamista viimeisten Suomen romanikiertolaisten elämäntarinoista ja lyhyestä romanien historiasta. Mukana on myös yhdessä äänisuunnittelija Sannaliisa Ilkan ja Kuparisen toteuttama äänidokumentti. Lisäksi Kuparinen ohjasi vanhusten haastattelujen pohjalta radiodokumentin Tie kotiin joka esitettiin Ylellä keväällä 2019.

LIKE-Kustannus julkaisi keväällä 2017 tarinoista ja kuvista 220-sivuisen Vanhojen tie -kirjan, jossa aiheeseen pääsee tutustumaan syvemmin.

Tiedot

Alkaa:
4.10.2019
Loppuu:
3.11.2019
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus , Helsinki, 00900 Suomi
Kotisivu:
www.stoa.fi