AIKA HYPPY -valokuvanäyttely nähtiin Armas-festivaaleilla

AIKA HYPPY on valokuvanäyttely perheestä ja luopumisesta, se pohtii elämää, vanhenemista ja kuolevaisuutta. Kuvien kautta tarkastellaan fyysisen ja henkisen ympäristön muuttumista ja muuttumattomuutta, näiden vaikutusta ihmiseen sekä asenteiden, arvojen ja mielentilojen periytymistä.

Pasi Kostiainen on kuvannut näyttelyyn muun muassa dokumentaarisia, lavastamattomia kuvia äidistään Maija-Liisa Kostiaisesta (1930–2023) ja hänen arkiympäristöstään.

Aika hyppy -kokonaisuuden Eskosta Elvikseen -sarjassa nähdään rinnakkain isän, Esko Kostiaisen (1925–2014) aikanaan itsestään ottamia valokuvia ja pojan uusia, samoissa paikoissa ottamia kuvia. Postmoderneista viittauksista huolimatta myös nämä kuvat ovat paljolti dokumentaarisia.

Impressionistiset, osin abstraktit valokuvat dokumentaaristen kuvien seassa heijastelevat puolestaan taiteilijan sisäistä maailmaa, luopumisen vaikeutta, haikeutta ja pelkoja: ”Olen jo menettänyt isäni muistot kuten muistisairas menettää omansa. Isällä oli koira, joka oli hänelle nuoruusvuosina tärkeä. En muista koiran nimeäkään, vaikka isä sen usein mainitsi.”

Kostiainen on valokuvaaja, kuvataiteilija (AMK), joka on valmistunut Turun Taideakatemiasta vuonna 2022. Osa Aika hyppy -näyttelyn kuvista muodosti hänen taiteellisen opinnäytetyönsä.

Hän sanoo kuvaustyylinsä olevan pitkälti dokumentaarinen, mutta sitä johdattelee elokuvallisuus, (joka lienee seurausta käsikirjoittajan koulutuksesta ja populaarikulttuurin tuntemisesta musiikkitoimittajan työn kautta) sekä muutoksen tiedostaminen, välitilallisuus. Osa Aika hyppy -sarjan kuvista on saanut inspiraatiota impressionismista ja piktorialismin maalauksellisuudesta. Näitä kuvia Kostiainen kutsuu leikkisästi ”pikselismiksi”.

Näyttelyn avajaisia vietettiin maanantaina 11.9. klo 17.00-18.30

AIKA HYPPY -valokuvanäyttely

12.9.-24.9.2023

Avoinna joka päivä klo 11-19

Valssaamo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki

Scroll to Top