Armas-äänisarja on julkaistu!

Viisiosaisessa Armas-äänisarjassa ääneen pääsevät ikääntyneet:
Mikä on kulttuurin merkitys eläkkeellä? Millainen on oman näköinen elämä? Sarjan juontaa festivaalin johtaja Raisa Karttunen.

Tervetuloa juhlistamaan ikääntymistä myös äänisarjan pariin!

Äänitys: ArtLab, v. 2024
Armas-äänisarjan tunnusmusiikki: Pihasoittajat, Viulu-Ukko, v. 1975

Tekijät
Tuottaja: Raisa Karttunen
Käsikirjoitus: Raisa Karttunen ja Heidi Laaksonen
Tekninen tuotanto: Pinja Korhonen / ArtLab
Äänituotanto: Ville Liukkonen / ArtLab
Tuotantoassistentti: Laura Laitinen

Armas

JAKSOT:

Jakso 1: Elämän kolmas näytös – eläkkeellä uusi ura taiteilijana
Voiko eläkkeellä vielä aloittaa uuden uran? Onko työelämässä tehnyt vääriä valintoja? Toteutetaanko eläkkeellä vihdoin unohdettuja haaveita vai mistä on kyse? Tässä jaksossa oman tarinansa kertovat meriupseeri evp Heikki Mahlamäki, joka tanssii nykyään useassa kokoonpanossa sekä Ismo Suksi. Hän teki ensin pitkän uran ministeriössä virkamiehenä, nyt hän on tunnustettu lausuntataiteilija.

Jakso 2: Vappu Taipale: Ikääntyneiden supervoima on kestävyys
”Ikääntyneet ovat voimavara kun kriisi iskee päälle!” Näin sanoo jakson vieras Vappu Taipale. Hän on tunnettu yhteiskunnallinen keskustelija ja ikääntyneiden asioiden ajaja. Tällä hetkellä Taipale on HelpAge Internationalin hallituksen jäsen. Jaksossa keskustellaan myös taiteen ja kulttuurin merkityksestä ikääntyneiden elämässä.

Jakso 3: Extreme-eläkeläiset – seniorikin voi olla akrobaatti
Kaikki ikääntyneet eivät kliseisesti istu kiikkustuolissa ja kudo sukkaa, jotkut harrastavat akrobatiaa ja toiset kiertävät yhä punkkeikoilla. Onko ikä siis vain korvien välissä? Ohjelmassa vieraina ilma-akrobatiaa harrastava Maija Hakkarainen, sirkustaiteilija, opettaja ja kulttuuriohjaaja Hanne Vartiainen sekä kulutustutkija ja sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta. Monilla nykypäivän eläkeläisillä on rahaa ja terveyttä toteuttaa itseään. Ikä elämäntavan kategoriana ei ole kovin fiksu, sanoo Wilska. 

Jakso 4: Sateenkaariseniorit ja queer-eläkeläiset kaipaavat turvallista ympäristöä
Ihmiset eivät vanhanakaan ole samasta puusta veistettyjä. Jaksossa selvitetään, millaisia toiveita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla senioreilla on omasta asemastaan ja muun muassa omasta palvelukeskuksesta. Taiteesta, kulttuurista ja ikääntymisestä sateenkaariväen näkövinkkelistä ovat keskustelemassa Eevi Tolvanen, Kuisma Savisalo ja Seppo Kiuru.

Jakso 5: Luova ikääntyminen seniorikeskuksissa
Miten kulttuuri saadaan osaksi seniorikeskusten palveluita? Miten kulttuuri voi lisätä laadukkaita elinvuosia ja hyvinvointia myös hoivakodeissa? Kulttuurioikeudet nimittäin kuuluvat myös ikääntyneille. Vieraina ovat ikääntyneiden kulttuuripalveluiden asiantuntija Silva Siponkoski sekä Kinaporin seniorikeskuksen johtaja Sari Hedman.

Scroll to Top