Yhteisötaidetta Valssaamossa

PerformanceSirkus loi yhdessä kuvataiteilija, KuM, Ilari Kähösen, puuseppä, KuM, Anssi Törrösen ja ikääntyneiden kanssa vuoden 2021 aikana yhteisötaideteoksen, jonka keskiössä ovat ikääntyneiden kokemukset, ajatukset ja tuki toisilleen poikkeusaikana.

Pöydän pinnassa nähtävät tekstit kerättiin kesällä 2021, kun PerformanceSirkuksen työpajaohjaajat Tomi Pulkkinen ja Riitta Leivo pitivät Helsingin eri seniori- ja palvelukeskuksissa ikääntyneille kirjoitustyöpajoja, joissa he saivat käsitellä poikkeusaikana syntyneita tunteita ja ajatuksia. Työpajaohjaajat eivät antaneet teksteille valmista mallia, koska tavoitteena oli saada mahdollisimman yksilölliset, kutakin persoonaa heijastavat tekstit. Tästä syystä jokainen teksti on erilainen ja erimuotoinen ja pöydän pinnassa on luettavissa runoja, lyhyitä lauseita, kirjeitä, tunnelmakuvia, laululyriikkaa jne.

Pöytien aaltomuoto on taiteilijoiden, Anssi Törrösen ja Ilari Kähösen kommentti tähän huojuvaan aikaan. Teoksen hierspiirrokset ovat osa isommasta päivittäisestä koronasarjasta, jonka hierspiirtämisen Kähönen aloitti tuona kaiken muuttaneena perjantaina 13. maaliskuuta 2020.

Syksyllä 2021 työpajoissa syntyneet tekstit ja Kähösen hierspiirrokset yhdistettiin verstaalla Kaapelitehtaan kätköissä, kun ne lakattiin kiinni aallon muotoisten mäntyvaneripöytien pintoihin. Kuvataiteilija, puuseppä Anssi Törrösen teknisen osaamisen avulla syntyi ainutlaatuinen, yhdeksänpöytäinen yhteisötaideteos Aallot, jolla toivomme jättävämme eristyksen ajan vihdoin taaksemme. Ja toivon mukaan: sen pinnalta ja pinnan alta heijastuu valo, riemu ja luottamus parempaan huomiseen.

Yhteisötaideteos on nähtävillä 5.-10.10.2021 Valssaamossa Kaapelitehtaalla.

Työryhmä:
Kuvataiteilija Ilari Kähönen
Kuvataiteilija, puuseppä Anssi Törrönen
Työpajaohjaaja Tomi Pulkkinen
Työpajaohjaaja Riitta Leivo
Tuottaja Roosa Isokääntä
Projektipäällikkö Vesa-Petteri Asikainen
Tuotanto PerformanceSirkus 2021

Kiitos
Roihuvuoren seniorikeskus
Laajasalon palvelutalo
Syystien seniorikeskus
Riistavuoren seniorikeskus
Hopeatien palvelutalo

www.performancesirkus.fi

Scroll to Top